Rýžový narozeninový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový narozeninový dort
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 33516 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
82 g | Cukr moučkový |
6 ks | Kardamom |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1600 ml | Mléko plnotučné |
1 hrnek | Rýže thajská |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
Poleva | |
---|---|
1 ks | Citrony |
3 ks | Karambola |
1 ks | Kiwi |
100 g | Maliny |
100 g | Rybíz červený |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
250 g | Tvaroh tučný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 138,6mg |
Draslík | 420,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 30,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,7mg |
Vitamín E | 34,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr moučkový, Kardamom, Vaječný bílek slepičí, Citrony, Karambola, Maliny, Rybíz červený, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Rýže thajská, Smetana 33% (šlehačka), Kiwi, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový narozeninový dort postup přípravy receptu:
1 | Oválnou dortovou formu o výšce cca 25cm vymažeme máslem po dně i stranách. Rýži povaříme cca 3min v nesolené vodě, odstavíme a vodu slijeme. Rýži vrátíme zpět do hrnce, přilijeme mléko, přidáme cukr, bobkový list a kardamom. Přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme cca 20min. |
2 | Hotovu směs necháme vychladnout, poté z ní vyjmeme bobkový list a kardamom. Vyklopíme do mísy, přidáme smetanu, žloutky a důlkladně promícháme. |
3 | Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k rýžové směsi. Přelijeme do dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 175C cca 45-50min. Dort musí nakynout a dostat zlatohnědý nádech. Hotový dort necháme přes noc vychladnout a teprve poté vyklopíme z formy. |
4 | Šlehačku ušleháme, přimícháme tvaroh, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Korpus zalijeme smetanou, ozdobíme čerstvým ovocem a karmbolou a podáváme. |