Špenátové brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 62 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátové brambory
Celkový čas: | 62 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 42 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33686 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1000 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
120 g | Cibule |
6 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
15 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
300 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
300 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 37,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátové brambory postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibuli zbavíme slupek a pokrájíme na drobné kousky, stejně postupujeme s česnekem. |
2 | Olej rozpálíme, přidáme cibuli a smažíme do zesklovatění, poté poprášíme moukou a za stálého míchání minutu smažíme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a smetanu. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme z plotny. Pokrájené brambory přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 12 minut, poté vodu slijeme a brambory necháme okapat. Polovinu brambor naskládáme do zapékací mísy, zalijeme polovinou omáčky, poklademe špenátem, osolíme, posypeme sekaným česnekem. Přidáme další vrstvu brambor, opět zalijeme omáčkou, osolíme a pečeme při 190 °C 25 minut. Poté vyjmeme z trouby, posypeme sýrem a necháme péct ještě 5 minut. |
Poznámka
Jídlo můžeme obměnit přidáním osmahnutého masa či uzeniny.