Vepřová šunka s chutí broskví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová šunka s chutí broskví
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 33750 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 kg | Vepřová kýta |
broskvová šťáva na potírání | |
---|---|
180 g | Cukr třtinový |
3 polévková lžíce | Džem broskvový |
0,5 dl | Koňak Armaňak |
2 polévková lžíce | Med včelí |
2 špetka | Skořice mletá |
Vepřová šunka s chutí broskví | |
1,5 dl | Džus broskvový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 167,5mg |
Draslík | 883,1mg |
Vláknina | 364,9mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vepřová kýta, Cukr třtinový, Med včelí, Skořice mletá, Džus broskvový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem broskvový, Koňak Armaňak mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová šunka s chutí broskví postup přípravy receptu:
1 | Vepřové maso z kýty omyjeme, osušíme, opatrně odkrojíme kůži, na několika místech ho nařízneme maximálně 5 mm hluboko a osolíme ho. |
2 | Připravíme šťávu, se kterou budeme šunku potírat během pečení: |
3 | Do pánve dáme 3 lžíce broskvového džemu, 2 lžíce medu, 1 šálek (2 dl) třtinového cukru, 0,5 dl Armaňaku, 1,5 dl broskvového džusu a 2 špetky skořice. Na mírném ohni směs mícháme tak dlouho, až se rozpustí cukr a med. |
4 | Maso položíme na rošt s pekáčem. Celou kýtu potřeme broskvovou směsí a pečeme ji 20 minut při 200 °C. Když maso začne nabírat zlatou barvu (velmi často kýtu potíráme), snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 70 minut. Potíráme ji přibližně každých 10 minut. |
5 | Abychom zjistili, že je šunka dostatečně upečená, propíchneme ji špejlí - když bude vytékat čistá šťáva, je kýta hotová. Vyjmeme ji z trouby, dáme na mísu a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak ji dáme do chladničky rychle vychladit. |
6 | Vychlazenou šunku nakrájíme na porce a podáváme ji s přílohami podle chuti. |