Zdravá pohanková pomazánka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdravá pohanková pomazánka
Zdravá pohanková pomazánka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33864 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
10,5 polévková lžíce | Majoránka |
80 g | Máslo čerstvé |
6 dl | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 šálek | Pohanka |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 39,0mg |
Draslík | 386,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 957,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Pohanka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zdravá pohanková pomazánka postup přípravy receptu:
1 | Pohanku v sítu promyjeme a pak ji dvakrát spaříme vařící vodou (2-3 litry). Spařenou pohanku dáme vařit do mírně osoleného (0,5 lžičky) mléka a pomalu ji uvaříme za občasného promíchání na kaši. Čerstvou majoránku omyjeme a lístky pokrájíme nadrobno. Šalotku očistíme a drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. |
2 | Pohankovou vychladlou kaši a prolisovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixerem. Máslo vyšleháme se solí (0,5 lžičky) a pak je přimícháme k pohankové kaši. Pomazánku dochutíme čerstvou majoránkou, pepřem, kmínem a promícháme s vyšlehaným máslem. |
3 | Nakonec přimícháme šalotku a dochutíme solí. |
Poznámka
Pomazánku mažeme na chléb nebo bílé pečivo a zdobíme pokrájenými rajčaty nebo ředkvičkou.