Vařený chřest se šunkou, sýrovým dipem a brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený chřest se šunkou, sýrovým dipem a brambory
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 33931 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
650 g | Brambory |
650 g | Chřest bílý |
1 kostka | Cukr kostkový |
40 g | Máslo čerstvé |
165 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř bílý |
65 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
40 g | Sýr Gouda 45% |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 108,6mg |
Draslík | 679,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Chřest bílý, Pepř bílý, Sůl, Sýr Gouda 45%, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr kostkový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený chřest se šunkou, sýrovým dipem a brambory postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme, odkrojíme dřevnaté konce a 15 minut vaříme v osolené vodě s kostkou cukru a 10 g másla. |
2 | Nové brambory řádně očistíme kartáčkem a uvaříme ve slupce. |
3 | V rozehřátém másle rozmícháme mouku a zpěníme. Při míchání přiléváme mléko a mícháme do zhoustnutí. |
4 | Směs zalijeme vývarem z chřestu a přiléváme smetanu. Za stálého míchání přidáváme nastrouhaný sýr Goudu. Do malé misky odebereme 3 lžíce sýrové omáčky, smícháme se žloutkem. Tuto směs vlijeme zpět do omáčky a dále mícháme. Sýrová omáčka se nesmí vařit. Sýrovou omáčku dochutíme solí a bílým pepřem. |
5 | Dobře okapaný chřest servírujeme s jemnými plátky šunky, politý sýrovou omáčkou a novými bramborami. |