Jablkový závin s mandlemi a rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkový závin s mandlemi a rozinkami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34029 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,2 kávová lžička | Ocet jablečný |
20 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,1 l | Voda pitná |
Náplň | |
---|---|
60 g | Cukr moučkový |
750 g | Jablka |
20 g | Mandle |
30 g | Máslo čerstvé |
30 g | Rozinky tmavé |
0,5 kávová lžička | Rum |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
100 g | Strouhanka |
Na potření | |
60 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 74,6mg |
Draslík | 226,1mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,9mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ocet jablečný, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Jablka, Mandle, Rum, Skořice mletá, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Rozinky tmavé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkový závin s mandlemi a rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout. |
2 | Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem. |
3 | Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. |