Beskydská zelňačka s klobásou a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Beskydská zelňačka s klobásou a houbami
Beskydská zelňačka s klobásou a houbami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 34075 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
6 ks | Brambory |
15 g | Cukr krupice |
6,3 g | Houby sušené |
140 g | Klobása uzená |
1 špetka | Kmín celý |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
50 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
2,3 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 825,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Kmín celý, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Klobása uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Beskydská zelňačka s klobásou a houbami postup přípravy receptu:
1 | Den předem omyjeme a uvaříme 4-5 větších brambor ve slupce v 1 litru vody. Pak je scedíme. |
2 | Druhý den namočíme 1/2 šálku sušených hub přibližně na 15 minut do studené vody. Jednu syrovou bramboru oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou a dáme je do hrnce s 1,2 litru vody. Přidáme špetku kmínu, cukr podle kyselosti, 0,5 lžičky soli, scezené houby, přimícháme nastrouhanou bramboru a vaříme při mírné teplotě pod poklicí přibližně 20 minut. |
3 | Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi vysmažíme slaninu téměř dozlatova, přidáme k ní klobásu a osmažíme ji společně se slaninou. Nakonec posypeme lžičkou sladké papriky. Promícháme a několik sekund ji smažíme. Pak pánev odstavíme z plotny. |
4 | Čerstvý kopr omyjeme a drobně posekáme. Uvařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Když je zelí téměř uvařené, přidáme do polévky brambory, slaninu s klobásou a paprikou. Promícháme a vaříme ještě 5 - 10 minut. |
5 | Polévku dochutíme solí, případně i cukrem, přimícháme kopr a podáváme. |