Novojičínská kmínka s vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Novojičínská kmínka s vejci
Novojičínská kmínka s vejci
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34078 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
4 ks | Brambory |
1,5 kávová lžička | Kmín drcený |
40 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 139,7mg |
Draslík | 425,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 326,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Novojičínská kmínka s vejci postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme v litru vody ve slupce - vaříme je asi 25 minut. |
2 | Než se brambory uvaří, v hrnci na rozpáleném másle zpěníme drcený kmín, za stálého míchání k němu přisypeme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 8 dl vody a mícháme do doby, až se nám jíška rozpustí. Polévku pomalu přivedeme k varu, podle chuti osolíme a povaříme asi 10 minut. |
3 | V mléce rozšleháme vejce, pomalu je vlijeme do polévky a necháme přejít varem. |
4 | Uvařené brambory scedíme, oloupeme, pokrájíme na kostky. Brambory dáme do talířů (na jednu stranu), přilijeme polévku, každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou a podáváme. |