Valašská drščkovica - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská drščkovica
Valašská drščkovica
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34137 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
500 g | Dršťky syrové |
1 polévková lžíce | Majoránka |
10 g | Masox |
2,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 158,3mg |
Draslík | 243,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Dršťky syrové, Majoránka, Nové koření celé, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Masox, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Paprika mletá pálivá, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská drščkovica postup přípravy receptu:
1 | Dršťky si dobře omyjeme a dáme do většího hrnce s 1.5 litru vody vařit. Po 5 minutách vaření dršťky scedíme, vodu vylijeme a maso znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Dáme je znovu do hrnce, zalijeme čistou vodou (2 litry) a dáme znovu vařit. Přidáme k nim oloupanou celou cibuli, očištěnou celou mrkev, nové koření, celý černý pepř, sůl a pomalu vaříme minimálně 1 hodinu, až dršťky budou měkké. Pak je z vývaru vyjmeme a když zchladnou, tak je nakrájíme na nudličky. |
2 | Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném sádle ji zpěníme. Když se začne smažit a chytat zlatou barvu, přimícháme k ní mouku s paprikou (sladkou i pálivou), důkladně promícháme a krátce osmažíme. Musíme si dát pozor, aby se nám paprika nepřipálila. Pak hned na ni přiléváme opatrně vývar (1.5 l) z dršťky a stále mícháme, až do doby, kdy se začne polévka pomalu vařit a mouka se rozplyne. Přimícháme masox, majoránku, prolisovaný česnek, pokrájené dršťky a vaříme dalších 10 - 15 minut. |
3 | Podáváme s pečivem jako hlavní nebo přesnídávkové jídlo. |