Drůbeží květáková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drůbeží květáková polévka
Drůbeží květáková polévka
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34146 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
120 g | Kapusta růžičková |
1 ks | Karotka |
1 kávová lžička | Kmín celý |
300 g | Kuřecí drůbky |
400 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
20 g | Nudle domácí |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Rajčata |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 218,5mg |
Draslík | 618,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 64,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Karotka, Kmín celý, Kuřecí drůbky, Květák, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapusta růžičková, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Nudle domácí, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drůbeží květáková polévka postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí drůbky dobře omyjeme a uvaříme v 1.2 litru vody doměkka. Přidáme sůl, kmín a vaříme je pomalu, jen aby voda probublávala, přibližně 40 minut. |
2 | Mezitím si očistíme a omyjeme karotku, květák a růžičkovou kapustu. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Rajče omyjeme a rozkrojíme. Celou mrkev, květák, rajče i kapustu přidáme vařit k drůbkům až po 30 minutách. Vaříme přibližně 10-15 minut, dáme pozor, aby květák nebyl rozvařený. |
3 | Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky a mrkev pokrájíme, květák rozdělíme na růžičky. |
4 | V hrnci na másle usmažíme světlou jíšku z hladké mouky a zalijeme ji přecezeným vývarem. Mícháme, aby se nevytvořily hrudky a polévku přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme pokrájenou zeleninu, maso, sůl a pepř podle chuti, špetku muškátového oříšku a domácí nudle. Nudle vaříme 3-4 minuty. Nakonec přilijeme smetanu, přimícháme petrželku, necháme přejít varem a podáváme. |