Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 34151 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,5 ks | Celer bulvový |
30 g | Česnekové máslo |
2 ks | Cibule |
80 g | Hrášek |
500 g | Kuřecí drůbky |
40 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
5 ks | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 347,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 18g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 144,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hrášek, Kuřecí drůbky, Muškátový oříšek, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnekové máslo, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka. |
2 | 2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny. |
3 | Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut. |
4 | Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky). |
5 | Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme. |
6 | Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku. |
7 | Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme. |