Vývar z kostí s jáhlami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar z kostí s jáhlami
Vývar z kostí s jáhlami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34250 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
25 g | Houby čerstvé |
100 g | Jáhly - loupané proso |
1 kávová lžička | Kmín celý |
10 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
Hovězí vývar z kostí [27725] | |
---|---|
62,5 g | Celer bulvový |
0,5 ks | Cibule |
87,5 g | Hovězí oháňka |
87,5 g | Hovězí žebra |
87,5 g | Kosti hovězí morkové |
7,5 g | Máslo čerstvé |
0,5 ks | Mrkev kořen |
0,3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 ks | Pepř 4 barev |
0,1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,3 ks | Petržel - nať |
0,5 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,4 l | Voda pitná |
7,5 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 20,8mg |
Draslík | 252,8mg |
Vláknina | 51g |
Vitamín A | 92,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jáhly - loupané proso, Kmín celý, Celer bulvový, Cibule, Hovězí žebra, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sůl mořská, Hovězí oháňka, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar z kostí s jáhlami postup přípravy receptu:
1 | Jáhly v sítu 2x spaříme a necháme okapat. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. |
2 | Jáhly a houby dáme do hrnce, zalijeme (1.2 l) vývarem z kostí, přidáme kmín, dochutíme mořskou solí a pomalu vaříme asi 20-30 minut. |
3 | V pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme, povaříme ji ještě asi 5-7 minut a podáváme. |
4 | Hovězí vývar z kostí [27725]: |
5 | Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat. |
6 | Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g). |
7 | Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme. |