Zelňačka z hovězího bujonu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelňačka z hovězího bujonu
Zelňačka z hovězího bujonu
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34259 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Brambory |
1 l | Bujón natur hovězí |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
200 g | Klobása uzená |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Zelí kysané |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 42,0mg |
Draslík | 275,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Cukr krupice, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón natur hovězí, Klobása uzená, Mouka pšeničná hladká T 650, Zelí kysané, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelňačka z hovězího bujonu postup přípravy receptu:
1 | Do 1 litru hovězího bujonu z kostky dáme vařit kysané zelí i se šťávou (nebudeme ho proplachovat). Oloupeme a omyjeme 2 brambory, pokrájíme je na malé kostky a přidáme do polévky spolu s kmínem, bobkovým listem a solí. Přivedeme k varu a pomalu pod pokličkou vaříme minimálně 25 minut. |
2 | Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky, klobásu na kolečka a oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omytý kopr drobně posekáme. |
3 | V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme klobásu a ktátce ji orestujeme dozlatova. Pak ji vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Na omastek dáme lžíci mouky a usmažíme si světlou jíšku, kterou když vychladne, smícháme se smetanou a přimícháme ji do zelnačky. Vaříme dalších 10 minut. Polévku podle potřeby dochutíme solí a cukrem a koprem. |
4 | Těsně před podáváním dáme do polévky slaninu a kolečka klobásy. |