Valašská mléčná kyselica - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská mléčná kyselica
Valašská mléčná kyselica
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 27 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34399 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Houby sušené |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 l | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,7 l | Voda pitná |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 12,5mg |
Draslík | 589,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 782,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská mléčná kyselica postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory omyjeme, pokrájíme na kostky a dáme je vařit do 0,5 litru vody. Omyté sušené houby namočíme do studené vody (2 dl). Přidáme celý kmín a sůl. Když voda přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme přibližně 15 minut. Přidáme kysané zelí, houby, pepř a vaříme pod pokličkou 10-12 minut. |
2 | V mléce rozmícháme hladkou mouku a pomalu ji za stálého míchání přiléváme do polévky. Povaříme asi 2 minuty, dochutíme solí, případně i cukrem a podáváme. |