Paštika z kuřecích jater - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paštika z kuřecích jater
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 34463 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
500 g | Játra kuřecí |
250 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Provensálské koření |
12 ks | Šalvěj čerstvá |
100 ml | Smetana ke šlehání 30% |
3 špetka | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
200 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 506,3mg |
Draslík | 386,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 81,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Játra kuřecí, Šalvěj čerstvá, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Provensálské koření, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana ke šlehání 30% nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Paštika z kuřecích jater postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí játra pečlivě očistíme a nakrájíme je na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na dvou lžících másla, přidáme játra a mícháme je tak dlouho, až zesvětlají a zatáhnou se. Potom je zalijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme, posypeme provensálskými bylinkami, přiklopíme a vaříme 10–15 minut, až změknou. Játra musí být alespoň do poloviny ponořená v tekutině. Potom vše přelijme do hlubší mísy s plochým dnem. |
2 | Přidáme 180 g pokrájeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přiléváme smetanu, dokud nebude mít směs konzistenci hustší omáčky. Podle chuti přidáme eventuálně pepř a sůl, aby paštika byla lehce přesolená, neboť se po zchladnutí slanost vstřebá. Paštiku rozdělíme do misek, skleniček, nebo jiných vhodných nádobek. Rozehřejeme 50 g másla, smícháme ho se šalvějí a zalijeme jím povrch paštik. Vychladlé paštiky zakryjeme potravinovou fólií nebo víčkem. |
Poznámka
V chladničce vydrží asi 5 dní, můžeme je ovšem i zmrazit. Kuřecí játra můžeme nahradit játry kachními.