Šípková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šípková polévka
Šípková polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34467 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Chléb celozrnný žitný |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 kávová lžička | Řeřicha |
350 g | Šípky sušené |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 454,2mg |
Vláknina | 47g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 375,1mg |
Vitamín E | 5,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb celozrnný žitný, Cukr krupice, Řeřicha, Šípky sušené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šípková polévka postup přípravy receptu:
1 | Omyté zralé šípky bez stopek rozpůlíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a pomalu vaříme pod pokličkou přibližně 30 minut. Uvařené šípky přecedíme přes husté síto, vývar zachytíme, znovu ho dáme vařit a šípky prolisujeme. |
2 | V pánvi na rozpuštěném másle si z hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zavaříme do polévky, krátce povaříme, přimícháme ještě šípkový protlak, polévku dochutíme solí a cukrem podle chuti. |
3 | Tmavý starší žitný chléb nakrájíme na kostičky, které v pánvi opražíme nasucho. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. |
4 | Šípkovou polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme lžičkou řeřichy a podáváme k ní opražený chleba. |