Houbová žemlovka s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová žemlovka s bylinkami
Houbová žemlovka s bylinkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34679 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Cibule |
800 g | Houby čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
1 kávová lžička | Vegeta |
4 ks | Vejce slepičí |
600 g | Veka |
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 303,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 283,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 335,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kmín drcený, Oregano sušené, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Bazalka, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Vegeta, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová žemlovka s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme. |
2 | V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku. |
3 | Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme. |
4 | Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme. |
5 | Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova. |
6 | Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem. |