Játrová polévka se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játrová polévka se zeleninou
Játrová polévka se zeleninou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 34793 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
20 g | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
0,5 kg | Játra vepřová |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
10 g | Nové koření celé |
10 g | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Pórek |
100 g | Sádlo škvařené |
2 špetka | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
1,5 l | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 215,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 16g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Játra vepřová, Muškátový oříšek, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Játrová polévka se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Játra dobře očistíme, odblaníme a opláchneme pod studenou vodou. |
2 | Čistá játra pomeleme na strojku na maso a necháme stranou. |
3 | V hrnci zpěníme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájený celer, prolisovaný česnek a za stálého míchání restujeme do měkka. K zelenině přidáme pomletá játra, bobkový list, nové koření, celý pepř a za častého míchání dusíme 20 minut. Všechno zalijeme vývarem a vaříme dalších 30 minut. |
4 | Na pánvičce roztopíme 1 lžíci másla, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme 2 dl studené vody, prolisujeme přes cedník do polévky, kterou vaříme ještě 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, podle chuti pepř a sůl. Nakonec nakrájíme pěkně na tenká kolečka pórek a přimícháme ho do rozmixované polévky. |
5 | Chléb nakrájíme na větší kostky a na 1 lžíci másla ho osmažíme dozlatova. |
Poznámka
Polévku podáváme teplou s osmaženým chlebem, který dáme do polévky těsně před servírováním.