Slovácké brynzové halušky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovácké brynzové halušky
Slovácké brynzové halušky
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 34834 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka polohrubá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Slanina vepřová |
150 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Brynza |
2 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 140,0mg |
Draslík | 846,5mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slovácké brynzové halušky postup přípravy receptu:
1 | Oloupané syrové brambory nastrouháme do mísy. Přidáme celé vejce, sůl, mouku a lžíci vypracujeme tuhé těsto, které přes struhadlo na halušky propasírujeme do vařící vody a povaříme 10 minut. |
2 | Uvařené halušky vybereme z hrnce, propláchneme teplou vodou a vysypeme je do misky. |
3 | Brynzu smícháme se smetanou a pomalu na jemném plamínku za stálého míchání hřejeme v kastrole tak dlouho, až vznikne hladká kaše. |
4 | Na kostky nakrájenou slaninu na pánvi rozškvaříme tak, aby nám vznikly škvarky. Do horkých škvarek přidáme 2 lžíce másla. |
5 | Teplé halušky rozdělíme na talíře, každou porci přelijeme teplou brynzou, posypeme mletou paprikou, pepřem. Na povrch dáme škvarky a polijeme máslem. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.