Pestré špízy s mátovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pestré špízy s mátovou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 34844 |
Ingredience
24 ks | Brambory |
1 ks | Brokolice |
2 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Máta |
4 polévková lžíce | Ocet Sherry |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Sezam - semena |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 109g |
---|---|
Cholesterol | 61,3mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 47g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 180,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Máta, Sezam - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Ocet Sherry, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pestré špízy s mátovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a scedíme. Omytou, na růžičky rozebranou brokolici povaříme v osolené vodě asi 2 minuty, propláchneme studenou vodou a ochutíme citronovou šťávou a pepřem. |
2 | Oloupanou, nasekanou cibuli osmahneme na lžíci olej. Posypeme cukrem a za stálého míchání necháme mírně zkaramelizovat. Přidáme polovinu nasekané máty, 100ml vody a sherry ocet. Chvíli povaříme a necháme vychladnout. Potom vmícháme zbylou mátu. |
3 | Omytá jablka nakrájíme na osminky a řezné plochy potřeme rozšlehaným vejcem. Obalíme v sezamu a necháme zaschnout. |
4 | Brambory, brokolici a jablka střídavě napichujeme na špízy. Potřeme je zbylým olejem a grilujeme po každé straně 2 minuty. |
5 | Špízy podáváme s mátovou omáčkou. |
Poznámka
Použijeme malé brambory.