Základní hnědá omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní hnědá omáčka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 3498 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer - nať |
200 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Pórek |
200 g | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
4 kg | Telecí kosti |
0,5 ks | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno červené |
4,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 363,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Paprika mletá sladká, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Základní hnědá omáčka postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme 4,5litru vody, vložíme telecí kosti, nakrájenou zeleninu, utřený česnek a rajčatový protlak. |
2 | Přidáme nasekaný tymián, bobkové listy a červené víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří asi na 1litr. Poté přecedíme přes síto. |
3 | Rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a upražíme jíšku. Za stálého míchání přidáváme vývar a ještě 5min provaříme. |
4 | Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. |
Poznámka
Základní omáčku můžeme použít samotnou i jako základ pro různé další omáčky.