Kuřecí játra a vepřové maso v terině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí játra a vepřové maso v terině
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 35008 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 polévková lžíce | Brandy |
2 ks | Cibule |
2 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Husí sádlo |
300 g | Játra kuřecí |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Směs pěti vůní |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
4 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
200 g | Vepřová plec |
300 g | Vepřový bok |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 335,7mg |
Draslík | 469,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cibulka jarní, Husí sádlo, Játra kuřecí, Slanina vepřová, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Vepřová plec, Vepřový bok mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Směs pěti vůní, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí játra a vepřové maso v terině postup přípravy receptu:
1 | V pánvi opečeme na husím sádle (může být i vepřové sádlo) doměkka cibuli, asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená játra a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Přilejeme brandy, necháme pár sekund zahřát a zapálíme. Když plameny uhasnou, sporák vypneme. |
2 | Vepřový bůček bez kosti i vepřovou plec pomeleme a důkladně promícháme s nakrájenou polovinou slaniny, přidáme opečená játra s cibulí, nasekané jarní cibulky, lžičku směsi koření quatre épices (černý pepř, bílý pepř, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek – viz poznámka), vejce, smetanu, tymián, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs naplníme do teriny, ozdobíme plátky slaniny a přiklopenou nebo uzavřenou alobalem dáme do pekáče, do něhož nalijeme vařící vodu tak, aby sahala do poloviny teriny a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 2 hodiny. Pokrm podáváme teplý nebo studený. |
Poznámka
Quatre épices je směs koření používaná hlavně ve Francii a znamená to "čtyři druhy koření", obsahuje mletý pepř černý nebo bílý (či oba), hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Vlastní quatre épices si namícháme ze 2 lžic mletého černého pepře (nebo směsi 0,5 lžíce bílého pepře a 1,5 lžíce černého pepře), 2 lžiček mletého hřebíčku, 2 lžiček strouhaného muškátového oříšku a půl lžičky mletého zázvoru.