Husa a la svíčková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husa a la svíčková
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35016 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
180 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
3 kg | Husa domácí |
3 ks | Jablka |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
180 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
6 g | Pepř černý celý |
180 g | Petržel kořen |
1,2 l | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na omáčku | |
---|---|
70 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,3 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 325,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Husa domácí, Jablka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Cukr krupice, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husa a la svíčková postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nahrubo, jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince. Husu naporcujeme, osolíme a ze všech stran v kastrolu osmažíme na másle. Odstavíme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, zalijeme pivem a necháme pod poklicí do druhého dne v chladu. |
2 | Druhý den husu dusíme pod poklicí, až je maso téměř měkké. Husu vložíme do pekáče, přidáme jablka a pečeme v předehřáté troubě, až se utvoří křupavá kůrka. |
3 | Z omáčky vyjmeme kořenovou zeleninu a rozmixujeme ji v přecezené omáčce. Vmícháme smetanu, cukr, sůl a ocet a necháme provařit. |
4 | Hotovou omáčkou přeléváme porce upečené husy. |
Poznámka
Jako přílohu volíme knedlíky a dušené zelí.