Plněná těstovinová roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 250 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná těstovinová roláda
Celkový čas: | 250 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 35117 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
1 ks | Cibule |
75 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
60 ml | Sýr Gruyére |
60 ml | Sýr Parmezán |
250 g | Sýr Ricotta |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Těsto pro výrobu vaječných těstovin | |
---|---|
200 g | Mouka pšeničná hladká |
0,8 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Rajská omáčka | |
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Mrkev kořen |
60 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano čerstvé |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 polévková lžíce | Rajčatová pasta |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
90 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 265,1mg |
Draslík | 904,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,9mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Gruyére, Sýr Parmezán, Sýr Ricotta, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí, Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rajčatová pasta, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Olej olivový, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněná těstovinová roláda postup přípravy receptu:
1 | V pánvi necháme vzpěnit polovinu dávky másla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme na mírném ohni 5 minut doměkka. |
2 | Špenátové listy omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do pánve a dochutíme solí a pepřem. Za častého míchání smažíme 7 minut, abychom měli špenát měkký. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se skoro všechna voda nevypaří a zůstane nám pouze poměrně suchý špenát. Špenátovou směs pokrájíme na drobné kousky a smícháme s ricottou, vejcem a s polovinou nastrouhaného parmezánu a s gruérem. Dochutíme muškátovým oříškem. Vše promícháme. |
3 | Těsto vypracujeme z uvedených surovin, rozválíme plát a umístíme na čistou utěrku. Potřeme vrstvou špenátu, všechny okraje těsta si ponecháme volné a potřeme je vodou. Pomocí utěrky těsto zavineme do rolády. Po obou neuzavřených stranách k sobě stlačíme, aby se roláda nerozlepovala. Kolem rolády několikrát omotáme utěrku a po obou stranách pevně zavážeme provázkem. |
4 | Uvedeme do varu vodu ve velkém hrnci a vložíme závitek. Hrnec částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 45 minut. Závitek během varu dvakrát otočíme. Uvařený závitek opatrně přendáme na vál. Vál z jedné strany podložíme, aby mohla odtékat voda a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme si rajskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme na kousky. V pánvi osmahneme na oleji pokrájený česnek. Smažíme 2 minuty za neustálého míchání. Poté vložíme nakrájenou zeleninu a lístky bazalky, tymiánu a oregana. Smažíme na mírném ohni 6 minut, abychom získali zeleninu měkkou a mírně zlatavou. Přimícháme nakrájená rajčata spolu s rajčatovou pastou a cukrem. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání uvedeme k bodu varu, poté snížíme teplotu a vaříme bez poklice 45 minut na mírném ohni. Občas zamícháme. |
6 | Rozbalíme roládu a nakrájíme ji na 12 plátků. Rozehřejeme zbývající máslo a vymažeme jím pekáč. Poté do něj vložíme plátky rolády a pokapeme rozehřátým máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a sýrem gruyére. Pečeme 15 minut při 200 stupních dozlatova. |
7 | Mezitím rozmixujeme rajskou omáčku najemno. Vložíme ji do hrnce, dolijeme vínem tak, aby byla řidší. Omáčku ohříváme tak dlouho, až začne bublat. Plátky rolády podáváme přelité omáčkou. |