Dijonský králík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dijonský králík
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 35118 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
150 g | Cibule |
1,5 kg | Divoký králík |
4 polévková lžíce | Hořčice |
10 g | Majoránka |
30 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 g | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
90 g | Slanina vepřová |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 g | Sůl |
450 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 369,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Divoký králík, Hořčice, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dijonský králík postup přípravy receptu:
1 | Králíka očistíme a naporcujeme. Hořčici smícháme s majoránkou, utřeným česnekem a směsí potřeme porce králíka. Maso dáme do mísy, přikryjeme a necháme 8 hodin marinovat. |
2 | V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce králíka a zprudka je dohněda opečeme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích. |
3 | V pekáči rozškvaříme kostičky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme, až cibule změkne a slanina je dozlatova. Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme, aby se osmažila. Přiléváme vývar a průběžně promícháváme a vaříme, až omáčka zhoustne. |
4 | Do pekáče vrátíme maso, osolíme, opepříme a znovu přivedeme k varu. Přikryjeme a podusíme asi 1,5 hodiny v předehřáté troubě při 160 °C, až králík změkne. Můžeme dusit i na sporáku. |
5 | Králíka přendáme na vyhřáté talíře. Omáčku asi 2 minuty povaříme, až se zahustí tak, že připomíná polevu. Přimícháme smetanu a prohřejeme. Omáčkou zalijeme porce králíka, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme. |