Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory a zelím
Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory a zelím
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 35139 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
700 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Majoránka |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
7 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
120 g | Pohanka |
80 g | Slanina vepřová |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,7 l | Voda pitná |
700 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 74,9mg |
Draslík | 921,0mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,3mg |
Vitamín E | 5,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Majoránka, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Pohanka, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory a zelím postup přípravy receptu:
1 | Pohanku dobře promyjeme a uvaříme v 6 dl vody. Když přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme ji 30 minut. Pohanku pak scedíme a dáme ji do mísy. |
2 | Mezitím si oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, zalijeme 1 litrem vody s 1 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Vaříme je 15-20 minut, pak je scedíme a rozšťoucháme. |
3 | Dvě cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme olej (2 lžíce). Jednu pokrájenou cibuli zpěníme dozlatova, přidáme kysané zelí, 1-2 lžičky cukru (i více, podle kyselosti zelí), podlijeme 0.5 dl vody a podusíme ho za občasného promíchání 10 minut. Dochutíme černým pepřem, případně solí a smícháme s rozšťouchanými brambory. Hrnec zakryjeme a uchováme teplé. |
4 | V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme k ní druhou pokrájenou cibuli a vše usmažíme dozlatova. |
5 | K pohance přidáme podle chuti přibližně 0.5-1 lžičku soli, osmaženou slaninu s cibulí (i omastkem), 0.5 lžičky bílého pepře, prolisovaný česnek, majoránku, vajíčko, sladkou a pálivou papriku. Promícháme a zahustíme strouhankou. Směs na karbanátky by měla být dostatečně tuhá. Vytvoříme kulaté karbanátky, které obalíme v mouce. |
6 | Ve větší pánvi si rozpálíme přibližně 5 lžic oleje a karbanátky usmažíme z obou stran do zlatohněda. Smažíme je přibližně 2-3 minuty z každé strany. |
7 | Na talíře rozdělíme šťouchané brambory se zelím, přidáme k nim karbanátky a podáváme. |