Zahuštěná chřestová polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná chřestová polévka se smetanou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 35216 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
200 g | Chřest bílý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 173,3mg |
Draslík | 113,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná chřestová polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný chřest, nakrájený na kousky, uvaříme v osolené vodě. Vařený chřest odložíme a vývar necháme mírně prochladnout. Z mouky a másla připravíme jíšku, do které po částech vmícháme prochladlý vývar z chřestu. Vývar s jíškou vaříme nejméně 20 minut, aby se mouka zcela rozvařila. |
2 | Polévku podle chuti okořeníme pepřem a solí. Potom ve smetaně rozšleháme žloutek a přilejeme do polévky. Na závěr přidáme odložený vařený chřest, petrželovou nať a polévku už jen prohřejeme, nevaříme. Polévku podáváme teplou. |