Vepřový steak na pepři - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový steak na pepři
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 35222 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
350 ml | Hovězí vývar základní |
30 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej stolní |
4 polévková lžíce | Pepř černý celý |
175 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 g | Sůl |
600 g | Vepřová kýta |
350 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 161,3mg |
Draslík | 683,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Olej stolní, Pepř černý celý, Sůl, Vepřová kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový steak na pepři postup přípravy receptu:
1 | Z kýty ukrojíme 4 steaky, které z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Pepř nahrubo roztlučeme a rozprostřeme po talíři. Steaky vtlačíme do pepře, aby se povrch masa dobře obalil, potom je obalíme i z druhé strany. Přikryjeme je a necháme 30 minut stát stranou. |
2 | Rozehřejeme máslo s olejem na pánvi. Steaky vložíme do pánve a 5-7 minut je po každé straně smažíme, aby se propekly, ale zůstaly šťavnaté. Vyjmeme je z pánve a udržujeme teplé. |
3 | Na pánev vlijeme víno a necháme je svařit asi na polovinu. Přitom |
4 | mícháme, aby se odlepily kousky pepře a rozpustily se připečeniny na dně. Přidáme vývar a 5 minut vaříme. Šťávu přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky pepře, potom ji vrátíme na pánev a ještě 3 minuty vaříme, nesmí však příliš zhoustnout. |
5 | Vlijeme smetanu, omáčku průběžně promícháváme a prudce povaříme, aby zhoustla. Na pánev dáme steaky, dobře je prohřejeme a servírujeme. |