Chřestová polévka se smetanou a uzeným lososem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestová polévka se smetanou a uzeným lososem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 35226 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
20 g | Bešamel |
1 kg | Chřest zelený |
80 g | Losos uzený |
60 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř bílý |
0,2 kávová lžička | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 135,4mg |
Draslík | 300,4mg |
Vláknina | 61,0mg |
Vitamín A | 846,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Losos uzený, Olej rostlinný, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Šafrán, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestová polévka se smetanou a uzeným lososem postup přípravy receptu:
1 | Šafrán namočíme v trošce vody. Z očištěného chřestu odkrájíme hlavičky a nakrájíme ho na proužky, hlavičky chřestu odložíme na ozdobu, slupky, které nám zbyly po oloupání chřestu povaříme v 1l vody. |
2 | Kousky chřestu orestujeme na oleji spolu s drobně nakrájenou šalotkou. Během restování přimícháme šafrán namočený ve vodě. Přidáme sypký bešamel, kterým polévku zahustíme podle návodu na obalu. Ochutíme solí a bílým pepřem, rozředíme smetanou a promícháme. Polévku povaříme 5 minut. Potom směs rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Zbylé chřestové hlavičky rozložíme na síto, přes které jsme pasírovali polévkovou směs a přikryté pokličkou povaříme nad hladinou vývaru. Potom hlavičky chřestu krátce osmahneme na másle. Prolisovanou polévku nalijeme do talířů, ozdobíme plátky uzeného lososa a hlavičkami zeleného chřestu. |