Jednoduchý recept

Vánočka mojí maminky

  • Česko
Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 2 Vánočka mojí maminky 5 1
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 35251

Ingredience

200 g Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
50 g Droždí
80 g Hrozinky
100 g Mandle loupané
5 dl Mléko polotučné
1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
50 g Máslo čerstvé
150 g Sádlo škvařené
10 g Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 500 kcal
Kilojoule 2 092kJ
19% Sacharidy 70 g
25% Tuky 19 g
19% Sodík 384 mg
21% Bílkoviny 12 g

Vánočka mojí maminky postup přípravy receptu:

1

Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí.

2

Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme.

3

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila.

4

Ještě teplou vánočku sypeme cukrem.

Poznámka

Do těsta můžeme přidat 1 lžíci medu a 3 lžíce rumu. Vánočka bude nadýchanější.

Komentáře a hodnocení

 
světluška
Vánočka mojí maminky
Přidala jsem rum a citrónovou kůru. Potřela jsem jen bílkem. Zkoušela jsem péci z poloviční dávky nejprve na 170 stupňů 10 min, později na 150 stupňů 25 min. Výborná. Děkuji za tip. Chválím smile
 
jirca.andrlova@seznam.cz
Nikča
Vanočka je luxusní, je si myslím, že je chyba v poměru mléka. Ne 5dl, ale 50dl (500ml). Jinak je těsto vynikajici a upečená dlouho vydrží vláčná.
 
světluška
Vánočka mojí maminky
Myslím, že je to v pořádku :). 5 dl = 500ml

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept