Vánočka mojí maminky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánočka mojí maminky
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | pavlickova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 35251 |
Ingredience
200 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
80 g | Hrozinky |
100 g | Mandle loupané |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko polotučné |
1000 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g | Sádlo škvařené |
10 g | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 66,4mg |
Draslík | 132,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Sádlo škvařené, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánočka mojí maminky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí. |
2 | Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme. |
3 | Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila. |
4 | Ještě teplou vánočku sypeme cukrem. |
Poznámka
Do těsta můžeme přidat 1 lžíci medu a 3 lžíce rumu. Vánočka bude nadýchanější.
Přidala jsem rum a citrónovou kůru. Potřela jsem jen bílkem. Zkoušela jsem péci z poloviční dávky nejprve na 170 stupňů 10 min, později na 150 stupňů 25 min. Výborná. Děkuji za tip. Chválím
Vanočka je luxusní, je si myslím, že je chyba v poměru mléka. Ne 5dl, ale 50dl (500ml). Jinak je těsto vynikajici a upečená dlouho vydrží vláčná.
Vrať se do školy . 1litr = 10 dcl. 1/2 l = 5 dcl, těch tvých 50 dcl = 5litrú
Myslím, že je to v pořádku :). 5 dl = 500ml