Polévka s chřestem, rajčaty a citrónem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s chřestem, rajčaty a citrónem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 35266 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
500 g | Chřest zelený |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
2 ks | Rajčata |
125 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 30,5mg |
Draslík | 96,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s chřestem, rajčaty a citrónem postup přípravy receptu:
1 | Chřest důkladně očistíme a oloupeme. Slupky z chřestu dáme do vařit do litru vody a vaříme 15 minut. Vývar zcedíme. Chřest nakrájíme na kousky a na másle orestujeme. Osmahlý chřest ochutíme cukrem, zalijeme smetanou a vývarem a vaříme asi 20 minut. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Z vývaru vyndáme děrovanou naběračkou část chřestových kousků na ozdobu, a vývar se zbylým chřestem rozmixujeme. Rozmixovanou směs dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Studenou polévku servírujeme ozdobenou kousky chřestu a rajčat. |