Cikánské jitrnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cikánské jitrnice
Cikánské jitrnice
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 35367 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
1 kg | Brambory |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
3 kávová lžička | Majoránka |
150 g | Moravské uzené maso |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Sádlo škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
200 g | Vepřová střeva tenká |
100 g | Vepřové škvarky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 66,1mg |
Draslík | 509,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory, Česnek, Cibule, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová střeva tenká mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Moravské uzené maso, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Vepřové škvarky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cikánské jitrnice postup přípravy receptu:
1 | Syrové brambory oloupeme a na struhadle do mísy na jemno nastrouháme. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, přidáme majoránku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, posypeme podle potřeby moukou a lžící dobře promícháme. |
2 | Na pánev dáme škvarky, které dobře rozehřejeme, přidáme nakrájenou cibuli, na malé kostky nakrájené uzené, na plátky anglickou slaninu, posypeme sladkou paprikou a chvilku osmažíme. Hotovou směs smícháme s bramborovou hmotou a vše povaříme. Po uvaření mírně vychladlou směs plníme do umytých a den před použitím v soli naložených vepřových střev. |
3 | Pekáč vymažeme sádlem, naskládáme jitrničky a v troubě je pečeme dočervena. |
Poznámka
Cikánské jitrnice podáváme s kysaným zelí a opečeným chlebem.