Koláč lilkový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč lilkový
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 35411 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
450 g | Jehněčí maso mleté |
1 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
6 dl | Omáčka bešamelová |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
150 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
90 g | Sýr Čedar |
50 g | Sýr Parmezán |
225 g | Těstoviny Fusilli |
2 polévková lžíce | Tuk |
2,5 l | Voda pitná |
1,5 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 129,8mg |
Draslík | 564,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 661,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Jehněčí maso mleté, Lilek, Ocet vinný červený, Olej rostlinný, Oregano sušené, Rajčata, Sůl, Sýr Čedar, Sýr Parmezán, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Olej olivový, Omáčka bešamelová, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Těstoviny Fusilli, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč lilkový postup přípravy receptu:
1 | Do cedníku dáme plátky lilku, posypeme solí a necháme stranou 45 minut. |
2 | V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a celer. Přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, dokud nezezlátne. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, oregano, červený vinný ocet, vývar, sůl, pepř, přivedeme směs k varu a povaříme 20 minut. |
3 | Plátky lilku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a smažíme plátky z každé strany cca 4 minuty. Vyndáme je z pánve a necháme okapat. |
4 | Do hrnce s osolenou vařící vodou přidáme zbylý olej a vaříme fusilli 10 minut, dokud nejsou měkké. Procedíme je. |
5 | Prohřejeme bešamelovou omáčku, vmícháme nastrouhaný čedar, polovinu omáčky vmícháme do těstovin. |
6 | Vymažeme zapékací mísu tukem, uděláme vrstvu těstovin, jehněčí omáčky a plátků lilku. Zbývající sýrovou omáčku dáme navrch. Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě zapékáme 25 minut. |
Poznámka
Podáváme jak horké, tak i studené.