Bramborové šišky s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové šišky s ořechy
Bramborové šišky s ořechy
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 35542 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
100 g | Máslo čerstvé |
8 kávová lžička | Med včelí |
300 g | Mouka pšeničná hrubá |
200 g | Ořechy vlašské |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 101,8mg |
Draslík | 593,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Med včelí, Ořechy vlašské, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krystal, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové šišky s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve dvou litrech osolené vody ve slupce. Měkké brambory scedíme, dáme je vychladnout, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Vál posypeme hladkou moukou, dáme na něj nastrouhané brambory. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme sůl, cukr a zpracujeme těsto tak, aby nelepilo na ruce. Rukama utvoříme šišku dlouhou asi 30 cm o průměru 5 cm a nožem vykrajujeme kousky dlouhé 1 cm. Následně pomocí dlaní tvarujeme malé šišky. |
2 | V hrnci ve dvou litrech vařící vody je povaříme 10 minut. Vodu osolíme špetkou soli. Když jsou hotové, tak vyplavou nahoru. Uvařené scedíme, opláchneme teplou vodou a dáme do mísy. |
3 | Ořechy pomeleme na strojku a smícháme s vanilkovým cukrem. Na pánvičce roztopíme máslo. Na jednotlivé talíře naskládáme teplé šišky, které polijeme teplým máslem, posypeme ořechy a pokapeme medem. |
Poznámka
Takto připravené šišky podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodné jsou také jako sladký dezert.