Špekové bramborové knedle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 52 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špekové bramborové knedle
Špekové bramborové knedle
Celkový čas: | 52 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 32 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 35578 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
2 kg | Brambory |
500 g | Krupice dětská |
1 kávová lžička | Majoránka |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
300 g | Slanina vepřová |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
5,5 l | Voda pitná |
3 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 99,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Majoránka, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mouka pšeničná hrubá, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špekové bramborové knedle postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. |
2 | Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky. |
3 | V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík. |
4 | V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků). |
5 | Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké. |
Poznámka
Bramborové špekové knedle podáváme samostatně s usmaženou cibulkou nebo jako přílohu k masu, ke špenátu apod.