Bramborové knedlíčky – kluzky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové knedlíčky – kluzky
Bramborové knedlíčky – kluzky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 35591 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
250 g | Solamyl - bramborový škrob |
2 kávová lžička | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové knedlíčky – kluzky postup přípravy receptu:
1 | Den předem si omyjeme brambory a uvaříme v 1,5 litru vody doměkka, pak je scedíme. |
2 | Druhý den si brambory oloupeme, jemně nastrouháme a v míse smícháme se solamylem, práškem do pečiva, solí, pepřem a moukou. |
3 | Promíchané těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Mělo by být polotuhé až tuhé. Vytvoříme si z něj váleček o průměru asi 5–6 cm, nožem nakrájíme knedlíčky o síle přibližně 3 cm. |
4 | Do hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme lžičku soli a když se začne voda vařit, naházíme knedlíky do vody. Promícháme, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 5–6 minut (podle velikosti). Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme je horké. |
Poznámka
Bramborové knedlíčky – kluzky podáváme nejčastěji k pečenému nebo uzenému masu s kyselým zelím, nebo samostatně, polité sádlem a osmaženou cibulkou.