Kysané zelí z Valašska - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kysané zelí z Valašska
Kysané zelí z Valašska
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 35648 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
700 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
80 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
700 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 14,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 88,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kysané zelí z Valašska postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, 1,5 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Uvaříme je doměkka (20 minut), pak je slijeme z vody. |
2 | Kysané zelí (pokud je příliš kyselé, tak ho v sítu propláchneme pod tekoucí vodou) dáme do hrnce na 1 lžíci rozpáleného oleje a krátce, asi 10 minut, ho pod pokličkou podusíme. Zelí ochutíme solí (0,5–1 lžička), cukrem a bílým pepřem. |
3 | Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpuštěném másle cibuli usmažíme dozlatova. Drobně pokrájenou slaninu si usmažíme dozlatova zvlášť. |
4 | K bramborům přidáme podušené zelí, usmaženou cibulku, česnek, slaninu, promícháme a podáváme horké. |
Poznámka
Valašské zelí podáváme samostatně, nebo jako přílohu k uzenému masu nebo karbanátkům.