Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha
Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35653 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
45 g | Cukr krupice |
1 ks | Hřebíček |
100 g | Hrušky |
50 g | Křížaly (sušená jablka) |
1,5 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2 dl | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Švestky sušené |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 5,0mg |
Draslík | 271,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 310,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebíček, Hrušky, Křížaly (sušená jablka), Skořice mletá, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha postup přípravy receptu:
1 | Sušené ovoce: švestky bez pecek, jablka – křížaly, hrušky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (5 dl). Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme je minimálně 3/4 hodiny, až se rozvaří. |
2 | Mezitím si v mléce rozmícháme maizenu. |
3 | Z rozvařeného ovoce vyjmeme hřebíček a vše jemně rozmixujeme (nebo propasírujeme přes síto). |
4 | Omáčku znovu přivedeme k varu, přimícháme mléko s maizenou a necháme přejít 1 minutu varem. |
5 | Lepochu dochutíme případně cukrem, špetkou soli a můžeme ji i přikyselit octem. Omáčku podáváme horkou. |
Poznámka
Ovocnou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo uzenému masu.