Teplý salát s houbami a chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Teplý salát s houbami a chřestem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 35759 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Chřest bílý |
1 kostka | Cukr kostkový |
200 g | Hlíva ústřičná |
125 g | Krevety tygří - loupané |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Ocet ze šampaňského - Balsamic |
2 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Dip | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř bílý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml | Smetana zakysaná15% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 72,3mg |
Draslík | 267,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chřest bílý, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Pažitka, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr kostkový, Hlíva ústřičná, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Ocet ze šampaňského - Balsamic, Omáčka sójová, Smetana 33% (šlehačka), Smetana zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Teplý salát s houbami a chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě s 1 kostkou cukru a lžičkou másla. Uvařený chřest vyndáme z vody děrovanou naběračkou a odložíme na teplé místo, aby chřest nevychladl. |
2 | Na pánvi v másle orestujeme stroužek česneku, aby máslo získalo česnekovou vůni a chuť. Na takto získaném česnekovém másle osmahneme nakrájené houby. Po dvou minutách k houbám přidáme krevety a ještě krátce osmahneme. Teplý chřest rozložíme na talíře, překryjeme ho osmahlými houbami s krevetami a přelijeme talíře omáčkou. Na sám konec salát ozdobíme kopečkem smetanového dipu. |
3 | Omáčka: 2 lžíce sojové omáčky smícháme s balzamikovým octem, vodou a čerstvě mletým pepřem. |
4 | Dip: Zakysanou smetanu vymícháme do hladka s citrónovou šťávou, cukrem, pepřem a pažitkou. Nakonec opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. |
Poznámka
Salát podáváme teplý s pečivem.