Rychtářský pečený bůček - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rychtářský pečený bůček
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35831 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
240 g | Celer řapíkatý |
240 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
750 g | Vepřový bok |
SÝROVÁ OMÁČKA | |
---|---|
45 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
45 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
90 g | Sýr Čedar |
Rychtářský pečený bůček | |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 177,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 521,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Vepřový bok, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rychtářský pečený bůček postup přípravy receptu:
1 | Do vroucí vody dáme bůček rozdělený na dvě části. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut. |
2 | Přidáme oloupané nakrájené brambory, kolečka mrkve, nakrájený celer a společně dovaříme doměkka. Potom vše scedíme, vývar uschováme a maso a zeleninu dáme zvlášť, |
3 | Maso pokrájíme na kostky a promícháme je se zeleninou. Dáme do pekáče. |
4 | Připravíme sýrovou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a necháme ji 2 minuty osmahnout. Přiléváme mléko a 250 ml vývaru z masa. Stále mícháme a vaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme tři čtvrtiny strouhaného sýra, dochutíme pepřem a solí. |
5 | Hustou omáčkou přelijeme maso a zeleninu, navrch nasypeme zbytek sýra. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C, vrstva sýra by měla být do zlatohněda. Před podáváním ozdobíme petrželkou. |