Lokše se zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lokše se zelím
Lokše se zelím
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 35850 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
30 g | Droždí |
2 dl | Mléko acidofilní |
500 g | Mouka polohrubá |
2 dl | Olej slunečnicový |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 66,3mg |
Draslík | 347,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko acidofilní, Mouka polohrubá, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lokše se zelím postup přípravy receptu:
1 | Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme zelí. Vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, osolíme a pomalu přilijeme mléko. Rukama zpracujeme středně husté těsto, aby nelepilo na ruce a bylo pěkně hladké. Potom z něho ukrajujeme větší kousky. Na vál nasypeme trochu mouky a vyválíme placky silné 1 cm. Na rozehřátém oleji je pečeme dočervena a dokřupava. |
Poznámka
Lokše podáváme teplé, ale i studené k bramboračce, anebo samotné potřené máslem.