Řízek od našeho pekaře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řízek od našeho pekaře
Řízek od našeho pekaře
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 35886 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Libeček |
40 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rýže dušená |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sardelová pasta |
3 kávová lžička | Sůl |
50 g | Uzené maso vařené |
1 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřový bok |
0,5 dl | Víno bílé |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 122,9mg |
Draslík | 181,9mg |
Vláknina | 943,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže dušená, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Vepřový bok, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sardelová pasta, Uzené maso vařené, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řízek od našeho pekaře postup přípravy receptu:
1 | Na masovém strojku pomeleme uzené vařené maso s žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce. Pomletou směs vložíme do mísy, přidáme sůl podle chuti, pepř, máslo, vejce, drobně pokrájenou petrželku (5 lístků odložíme na ozdobu), libeček, pálivou papriku, sardelovou pastu a dobře promícháme. |
2 | Prorostlý bůček omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1,5 cm. |
3 | Maso pořádně naklepeme (plátek bude po naklepání téměř jednou tak velký). Směs rozdělíme na 5 dílů. Každý díl dáme na 1/2 plátku bůčku, druhou polovinou směs překryjeme a konce sklepneme paličkou nebo uzavřeme párátky. Dlaní pak řízek stlačíme na rovnoměrnou výšku. |
4 | Řízky osolíme (0,5 lžičky z každé strany) a zlehka obalíme v mouce. V zapékací míse rozpálíme sádlo, naskládáme do něj řízky a v předem vyhřáté troubě na 250°C zprudka zapečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200°C, podlijeme 1 - 2 dl vody, zakryjeme poklicí a za občasného polévání řízky pečeme asi 20 - 25 minut do měkka. Vyjmeme je z výpeku, dochutíme solí a přilijeme bílé víno, které necháme jen přejít varem. |
5 | Řízky našeho pekaře podáváme s dušenou rýží, poléváme šťávou z masa a ozdobíme lístky petrželky kudrnky. |
Poznámka
Servírujeme teplé.