Maškrta ze salaše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Maškrta ze salaše
Maškrta ze salaše
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 35893 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 šálek | Fazole červené |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1,5 kávová lžička | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
60 g | Slanina vepřová |
4 polévková lžíce | Smetana zakysaná 15% |
2,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vepřové kotlety |
7 dl | Voda pitná |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 79,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 83,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,3mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Fazole červené, Kmín celý, Majoránka, Olej slunečnicový, Paprika červená, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř 4 barev, Smetana zakysaná 15%, Vepřové kotlety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Maškrta ze salaše postup přípravy receptu:
1 | Barevné fazole namočíme den předem do studené vody (1/2 šálku fazolí + šálek vody). |
2 | Druhý den fazole dáme vařit s 2.5 dl vody a 0.5 lžičkou majoránky. Vaříme je přibližně 1-1.5 hodiny doměkka, podle druhu fazolí. Uvařené fazole scedíme. |
3 | Mezitím připravíme 4 vepřové kotlety bez kosti, které omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. |
4 | V pánvi rozpálíme olej a kotlety zprudka restujeme z každé strany dozlatova. |
5 | Kotlety vyjmeme a na ten samý omastek primícháme červenou papriku s moukou a krátce ji osmažíme. Přilijeme vodu (2 dl) a promícháme. Do šťávy přidáme prolisovaný česnek, sůl podle chuti (asi 0.5 lžičky), kotlety vrátíme zpět a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut doměkka. |
6 | Oloupané a omyté brambory pokrájíme na čtvrtky, dáme do 1 litru vody s 1.5 lžičkou soli, kmínem, uvaříme doměkka a slijeme. |
7 | Cibuli očistíme a oloupeme. Slaninu pokrájíme na kostičky. V rendlíku na lžíci sádla usmažíme slaninu dozlatova, přidáme na ni kysané zelí, popřípadě ochutíme solí (0.5 lžičky), cukrem a bílým pepřem. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání deset minut a přimícháme uvařené fazole. |
8 | Na talíře dáme porce brambor, na brambory dáme přírodní kotlety, na ně položíme zelí s fazolemi a lžíci kysané smetany. |