Hranolky z polenty se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hranolky z polenty se zeleninou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35920 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
400 g | Cuketa |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
30 g | Máslo čerstvé |
100 g | Paprika červená |
175 g | Polenta |
200 g | Rajčata |
750 ml | Voda pitná |
MARINÁDA | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
3 g | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
5 g | Sůl |
Hranolky z polenty se zeleninou | |
1 ks | Cibule |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 839,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cuketa, Paprika červená, Polenta, Rajčata, Voda pitná, Česnek, Ocet vinný, Sůl, Cibule mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hranolky z polenty se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Polentu zalijeme 150 ml studené vody a necháme 5 minut stát. Potom přilijeme 600 ml horké osolené vody, promícháme a vaříme 10-15 minut do zhoustnutí. |
2 | Zapékací mísu vypláchneme vodou. Do polenty zamícháme trochu másla a rozestřeme ji do mísy v 1 cm silné vrstvě. Necháme vychladnout. |
3 | Marináda: smícháme olej, ocet, drcený česnek, sekanou petrželku a sůl a pepř podle chuti. Přidáme plátky cukety, rozčtvrcený fenykl, kolečka rajčat a cibule. Přikryjeme a necháme v chladničce |
4 | 30 minut marinovat. |
5 | Vyjmeme z marinády zeleninu, scedíme ji a pečeme nad dřevěným uhlím 2-3 minuty po každé straně. Polentu nakrájíme na hranolky a opékáme na roštu, 1-2 minuty po každé straně dozlatova. Občas ji potřeme zbylým máslem. Podáváme horké. |