Krupičník z Valašska - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krupičník z Valašska
Krupičník z Valašska
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36027 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
200 g | Červená řepa sterilovaná |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,3 dl | Mléko čerstvé polotučné |
125 g | Pšeničná krupice |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 64,3mg |
Draslík | 93,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa sterilovaná, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko čerstvé polotučné, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krupičník z Valašska postup přípravy receptu:
1 | V misce si vyšleháme vejce se solí. V hrnci si rozpustíme máslo. Postupně, za stálého míchání sypeme krupici a upražíme ji dorůžova. Ke krupici přiléváme mléko (stále mícháme), až se krupice opět "drobí". Poté do rozpěněného mléka s krupicí přilijeme vejce a mícháme do doby, až vejce ztuhne a dosolíme podle chuti. Pokrm musí zůstat sypký. Vaříme ho pomalu 10-15 minut. |
2 | Krupičník rozdělíme na talíře a podáváme k němu nakládanou sladkokyselou červenou řepu. |
Poznámka
Krupičník z Valašska, nářečově též "varmuža", podáváme též jako přílohu k omáčkám nebo zelenině.