Zapékané smetanové makarony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané smetanové makarony
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 3608 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
350 ml | Smetana 12% (konzumní) |
500 g | Špagety, Makarony |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 30% |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 40,5mg |
Draslík | 235,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 70,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej stolní, Špagety, Makarony, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané smetanové makarony postup přípravy receptu:
1 | V osolené vodě uvaříme makarony. |
2 | Tvrdý sýr nastrouháme. Oloupeme a pokrájíme na kolečka cibuli. |
3 | Svaříme v hrnci smetanu s mlékem. Za stálého míchání přidáváme postupně polovinu sýra, který necháme rozpustit. |
4 | Uvařené makarony dáme do vymazané zapékací mísy, na ně nalijeme smetanovo-sýrovou omáčku a posypeme zbytkem sýra. |
5 | Nakrájenou cibuli osmahneme na másle a poklademe na strouhaný sýr. |
6 | Zapékáme asi 30 minut. |