Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem
Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36160 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 ks | Cibule |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
2 ks | Feferony |
1 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
200 g | Houby nakládané |
200 g | Hříbky čerstvé |
3 polévková lžíce | Kečup |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
3 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Čedar |
400 g | Vepřové maso mleté |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 124,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 89,4mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,1mg |
Vitamín E | 5,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cukr krupice, Feferony, Houby nakládané, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Oregano sušené, Rajčata, Sůl, Sýr Čedar, Vepřové maso mleté, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Kečup, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a uvaříme je ve slupce. Uvařené scedíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Pokrájené brambory dáme do mísy, osolíme je (1 lžička), posypeme kmínem a lehce promícháme. |
2 | Očistíme čerstvé hříbky, omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Malé 2 feferonky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a drobně je nasekáme. Tvrdý sýr nastrouháme. |
3 | Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka a dáme je do mísy. Posypeme je oreganem, cukrem a solí (0.5 lžičky) a rajčata promícháme. |
4 | V pánvi rozpálíme olej 4 lžíce, na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní hříbky, promícháme a přidáme mleté vepřové maso. Vše ochutíme solí (1.5 lžičky), pepřem, drceným kmínem, přimícháme feferonky a smažíme za stálého promíchávání asi 5-7 minut. Ke směsi přimícháme hořčici s kečupem, promícháme s 1/2 pokrájených rajčat a pod pokličkou dusíme přibližně dalších 5 minut. |
5 | Zapékací mísu vymažeme olejem (2 lžíce), na dno dáme polovinu pokrájených brambor, na brambory rozložíme masovou směs, na ni dáme kolečka rajčat, polovinu nastrouhaného sýru, druhou polovinu brambor a vše posypeme druhou polovinou sýru. |
6 | V předehřáté troubě brambory zapékáme přibližně 20 minut, když sýr a okraje mají zlatou barvu, brambory jsou hotové. Zapékáme při 200°C. |
7 | Zapečené brambory podáváme horké, ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé hříbky nebo směs hub. |