Rizoto s chřestem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s chřestem a sýrem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 36169 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Chřest zelený |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Estragon |
50 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
100 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Rýže předvařená (parboiled) |
2 g | Šalotka |
50 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Eidam uzený 45% |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
500 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 28,8mg |
Draslík | 217,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 84,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr krupice, Estragon, Pepř bílý, Rýže předvařená (parboiled), Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam uzený 45%, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s chřestem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme, nakrájíme na kousky a i se slupkami uvaříme v osolené vodě s 1lžičkou cukru. Chřest scedíme, vyvařené slupky vyhodíme a kousky chřestu necháme okapat. |
2 | Česnek utřeme, cibuli nasekáme na kousky a na olivovém oleji necháme zesklovatět. Na orestovanou cibuli s česnekem přisypeme rýži a krátce orestujeme, potom směs podlijeme vývarem z chřestu |
3 | a dusíme 8 minut. Potom přidáme kousky nakrájené mrkve, chřestu a ochutíme solí a pepřem a zalijeme zbytkem vývaru z chřestu. Dusíme dalších 5 minut, aby byla rýže hotová, ale nerozvařená. |
4 | Do rizota vmícháme petrželku, estragon, přidáme trochu vína a zjemníme smetanou a lžičkou másla. Nakonec horké rizoto posypeme sýrem, který nestrouháme, ale naškrabeme a posypeme petrželkou. |