Špikovaná pečeně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špikovaná pečeně
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36182 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1800 g | Hovězí roštěnka níz. peč. |
5 g | Majoránka |
100 g | Mrkev kořen |
3 g | Nové koření celé |
40 ml | Ocet kvasný lihový |
5 g | Paprika mletá sladká |
100 g | Petržel kořen |
50 g | Protlak rajčatový |
150 g | Sádlo vepřové škvařené |
150 g | Slanina vepřová |
10 g | Sůl |
1 dl | Víno červené |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 112,8mg |
Draslík | 717,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 63,3mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Majoránka, Nové koření celé, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špikovaná pečeně postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu nastrouháme a vložíme do keramické nádoby. Přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme, vložíme 2 bobkové listy, nové koření a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou s octem, zakryjeme a necháme 1-2 dny uležet, v průběhu občas maso otočíme. |
2 | Uleželé maso vyjmeme, zeleninu dáme stranou na později a maso důkladně prošpikujeme slaninou. Na velké pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran. Přendáme do kastrolu, vrátíme zeleninu, tuk z pečení, přisypeme majoránku, papriku, podlijeme vodou a zakryté dusíme asi 2 hodiny, podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme protlak, víno, prolisovaný česnek a chvíli povaříme. |
3 | Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky. |
Poznámka
min 1 den je nutné naložit